Yoga

Yoga, wat is het?

[Yoga = verbinding, evenwicht]

Yoga is een aloude bewegingsleer die zijn oorsprong kent in India. Het is gericht op het brengen van balans en verbinding tussen lichaam en geest. Inspanning en ontspanning komen met elkaar in evenwicht door het uitvoeren van (lichaams-)houdingen en aandachtsoefeningen. Inspanning is er vooral tijdens het uitvoeren van de yogahoudingen (asana’s). Maar je zult merken dat de houdingen juist óók ontspanning bieden. Ontspanning door inspanning dus.

De verbindende factor is je ademhaling. Door goed en volledig te ademen creëer je ruimte. Ruimte om te kunnen ontspannen, om je fit en energiek te voelen.

Het is niet voor niets dat vaak wordt gezegd: Als je kunt ademen, kun je yoga beoefenen. Veel meer heb je niet nodig, adem! Tegelijkertijd is goed ademen soms best moeilijk. In tijden van stress ervaar je dit bijvoorbeeld door een ‘hoge ademhaling’ (je haalt letterlijk je adem op in je keel) terwijl een lage buikademhaling juist zorgt voor stressverlaging. Tijdens de yogales wordt daarom veel aandacht besteed aan het goed leren ademen (pranayama). Yoga heeft een positief effect op je gezondheid, het kan je helpen om meer balans te vinden in je dagelijks leven. Dit is wetenschappelijk bewezen. Maar je kunt dat het allerbeste zelf ondervinden, gewoon door het te doen!

Yoga is geschikt voor alle leeftijden, voor man en vrouw. Er zijn wel vormen van Yoga die minder geschikt zijn voor beginnende bewegers of mensen met bepaalde fysieke klachten. Overleg daarom altijd eerst goed voordat je met de lessen wilt beginnen. Yoga is geen sport in de zin van competitie. Yoga doe je voor jezelf. Je mag even helemaal alleen aan jezelf denken tijdens een yogales. Tot jezelf komen en ervaren wat yoga voor jou kan doen.

Bij YogaKompas kun je twee vormen van yoga volgen: Hatha en Power Yoga.

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de ‘oudste’ vorm van yoga. Ha = zon, tha = maan. Hatha is dus eigenlijk de verbinding tussen twee tegenpolen. Beide zijn nodig om evenwicht aan elkaar te geven. Hatha Yoga is dan ook gericht op het vinden van je eigen balans door middel van oefeningen voor je lichaam en je geest.

De yogahoudingen (asana’s) zijn statisch en altijd in een serie samengesteld. Statisch wil zeggen dat je een aantal ademhalingen in een houding blijft. Daarna volgt een volgende houding, enzovoort. Vooral het doorademen geeft ruimte maar ook kracht. Je adem werkt ondersteunend aan je oefeningen. De houdingen volgen elkaar op in een serie en worden altijd afgesloten met een eindontspanning. Hatha Yoga is daarmee een rustige vorm van yoga. Maar rustig betekent zeker niet minder inspannend! Soms zijn de series afgestemd op een thema, bijvoorbeeld de seizoenen, de (volle) maan of een emotie. Ervaar welke positieve invloed het beoefenen van yoga heeft op het omgaan met stresssituaties, op je algehele gezondheid!

Hatha Yoga is door de milde, rustige basis een yogavorm die voor vrijwel iedereen geschikt is. Heb je echter fysieke beperkingen, neem dan contact op. Vraag ook na bij je behandelend arts, huisarts of fysiotherapeut.

Power Yoga

Power Yoga is gebaseerd op Ashtanga Yoga. Het is een energieke, intensieve en dynamische vorm van yoga die enigszins is aangepast op de westerse beoefening van yoga. De les is opgebouwd volgens de 1e reeks van Ashtanga (de primary series). De yogahoudingen (asana’s) volgen elkaar op in een vrij vast patroon en in een ‘flow’; een vloeiende overgang van de ene naar de andere houding. Je bent continu intensief in beweging. Daardoor zijn je spieren de hele les door goed warm en kun je de asana’s goed uitvoeren. Adem en beweging zijn één, deze twee elementen horen in Power Yoga bij elkaar als geen ander! Tijdens de Power Yogales zul je ervaren dat je zo geconcentreerd bent op het ‘doen’, dat je het ‘denken’ bijna als vanzelf stilzet. Door inspanning ontvang je ontspanning!

Power Yoga is intensief en daardoor minder geschikt als je nog weinig aan lichaamsbeweging hebt gedaan. Kies in dat geval voor Hatha Yoga of Pilates. Power Yoga is ook minder geschikt als je fysieke beperkingen hebt. Neem bij twijfel altijd contact op. Vraag ook na bij je behandelend arts, huisarts of fysiotherapeut.

Wat heb je nodig voor een yogales?

  • draag gemakkelijk zittende (sport-)kleding
  • zorg voor schone voeten, je draagt geen schoenen of sokken tijdens de les
  • drinkflesje met water
  • handdoek
  • een vest, trui of omslagdoek en sokken voor de eindontspanning
MENU